Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. évi beszámoló

2008.11.25

2007. november 02-ától számítva lettünk jogerősen bejegyzett civil szervezet.

 

2007 karácsonya előtt természetesen ismét útnak indultunk egy teherautóval, egy kisbusszal, és egy személyautóval.

A teherautó először Szovátán, azután Szolokmán, végül Déván pakolta le az adományokat, és mi is ezt az útvonalat követtük, valamint hazafelé Kisiratosra is betértünk.

Mindenhol nagy örömmel és szeretettel fogadtak minket.

 

2008 februárjától rendelkezünk bankszámlával és bélyegzővel is, ami nagy mértékben megkönnyíti a tagdíjak befizetését, a pénzbeli adományok fogadását, és minden hivatalos intéznivalót.

 

Természetesen idén is kiírtuk a "Gyermekek a gyermekekért" pályázatot. Ebben az évben az irodalom terén tehetséges gyerekek mérhették össze tudásukat vers-, mese- és novella- írás kategóriákban.A győztesek szép könyveket vehettek át jutalmul.

Sajnálatos módon mint a felkeresett tagok, mint a támogatóink ígéretei csak ígéretek maradtak, így nagy nehézséget okozott a pályázat győzteseinek a beígért táborozás finanszírozása.

Horváth Alfréd egyesületi tagunk nélkül nem is jöhetett volna létre ez az egy hét, így a jövőben sajnos nem is lehet ezt a példát követni. Más módot kell találnunk a pályázati jutalom-táborozás finanszírozására

Az odafelé vezető úton baleset érte az adományokat szállító kisbuszt /és még szerencse, hogy csak a busz sérült!/, így a jövőben a több balesetet elkerülendő remélem megoldható lesz, hogy az úton felváltva két sofőr vezessen. A nyaralás képei hamarosan /megkésve; ez az én hibám is/ megtekithetők lesznek a honlapunkon.

 

Májusban négy gyermekotthon lakói : az ikervári, a gencsapáti, a kőszegi és a rumi jöttek el az MMIK termében rendezett előadásra.

Érdi barátaink tartottak számukra zenés-mesés-bábos-bohócos-varázslós előadást, ami nagy sikert aratott.

Másnap a fellépők önkénteseink kiséretében meglátogattak három otthont, ahol játékokat és adományokat osztottak és játszottak a gyerekekkel.

 

Gyermeknapra ismét H. Szalay Balázs és a Nyugat Rádió segítségével keltünk útra, gyermeknapi meglepetéseket vittünk ki a dévai alapítvány otthonaiba.

 

Megpróbálkoztunk a Jóléti Alaptól pályázati úton pénzt nyerni két programra, sajnos nem sikerült. Nem adjuk fel, jövőre újra próbálkozunk.

 

A nyáron Szombathelyre vártuk az Arsenal csapatát, de sajnos csak az ifi-csapat érkezett.

Felmerült az ötlet, hogy ha néhány tárgyat dedikálnak a játékosok, talán sikerül ezeket jótékony célra elárverezni.

Sajnos, a csapat nem a várt csapat volt, nem is írtak alá semmit .Ki kellett utánuk küldeni Ausztriába az edzőtáborba a sportszereket aláiratni /a vicc netovábbja: még csak nem is alkoholos filccel írták alá, mire visszaértek a holmik, már kezdtek lekopni az aláírások!/.

A Haladás vezetőségével kötött megállapodás értelmében így az árverést a Haladás játékosainak aláírásaival kiegészítve karácsony előtt újra megpróbáljuk, remélhetőleg több sikerrel!

 

Nyáron aztán az alon.hu-n megjelent egy riport az egyesületről, sok képpel illusztrálva, aminek nagyon örülünk, hiszen olyan ritkán van alkalom egy kis egyesület életében a nyilvánosság elé kerülni.

 

Szeptemberben a Palace Cafe-ban rendezett "Művészetek Éjszakája" nevű programot támogattuk, melyen helyi fiatal divattrevezők mutatkoztak be. Bár a támogatásunk kimerült egy alszámla rendelkezésre bocsátásával, de a plakátokon, reklámokon mindenütt megjelent az egyesület neve, ami igen jó reklámot jelentett.

 

A sok programnak köszönhetően egyre többen ismernek minket, így már nem is publikáljuk az adománygyüjtést: immár folyamatos. És megnőtt Tiszteletbeli Tagjaink névsora is, így mára taglétszámuk /és aktivitásuk!/ meghaladja a rendes tagok létszámát. Van néhány jelentkező, akik szeretnének részt vállalni az egyesület munkájában, őket nagy örömmel várjuk.

 

Sajnos az adó egy százalékos felajánlásokra az APEH nem adott hozzájárulást, mivel még nem vagyunk 2 évesek, így erre a bevételre még jövőre sem számíthatunk. Nagyon jó lenne, ha sikerülne néhány támogatót találni, akik anyagilag is segítenék az egyesületet, mivel a költségek fedezésére alig néhány tagunk tagdíja és önkéntes adományaik, kölcsöneik sajnos nem elegendőek. /A pénzbeli adományozók részére lehetőség van adó-kedvezmény igénybevételére!/

 

Terveink:

 

Az egyesület életében egyre több a tennivalónk, ami igen sok munkával jár.

Felmerült az igény a szervezet tagozatokra osztására. Hiszen már nemcsak az adományok gyüjtése és elosztása az egyesület kizárólagos tevékenysége, és a nyaralás után jelezték a gyerekek, hogy szeretnének ők is aktívan részt vállalni a feladatokban.

Így szeretnénk megalakítani az egyesület ifjúsági- és kultúrális tagozatát. Némi időt igényel, mire ennek figyelembe vételével elkészül a Belső Működési Szabályzat, és lehetséges, hogy ezek miatt Alapszabály-módosításra is sort kell kerítenünk.

Amint a hivatalos iratok elkészülnek, minden tagunkat megkeresünk és bemutatjuk a tervezetet, valamint az egyesület honlapján is közzé tesszük. 

 

Természetesen készülünk a karácsonyra ismét, egy közös gyüjtéssel a Nyugat Rádió segítségével.

Az ifjúsági tagozat alapító tagjai több szombathelyi diákkal összefogva és Devecsery László segítségével készítik a Szent Anna-tó meséjét, melyet karácsonykor a környező gyermekotthonokban, később pedig kinnt Erdélyben szertnénk bemutatni.

Az előadások természetesen az egyesületi tagok számára is nyilvánosak lesznek!

 

A Kanizsai Dorottya Gimnázium felajánlásának köszönhetően iskolapadokat tudunk vinni a szolokmai általános iskolának, melyet a jövő nyáron szeretnénk ki is festeni, rendbe hozni egy kicsit. Aki megnézte a tavaly karácsonyi úton készült képeket, tudja miért...

Ha van, aki szeretne csatlakozni az önkéntes festő-és felújító csapathoz, feltétlenül jelezze az elnökség felé, mivel a munkára szükségünk van legalább 8-10 fő önkéntesre.

Erre az iskola-felújításra szintén a Nyugat Rádió munkatársaival közösen készülünk, de ha egyesületünk tagjai között nem lesz elég jelentkező, a Református Gyülekezet tagjaival egészülünk ki.

Szolokmára  továbbá egy kisebb magyar nyelvű felnőtt könyvekből álló szállítmányt is készülünk kivinni, könyvespolccal együtt.

 

A karácsonyi adományútra szertnénk még élelmiszereket és tisztítószereket gyüjteni, ezért az adománygyüjtés egy új formáját dolgoztuk ki:

Nyilvános közösségi helyeken /pl: Savaria Mozi, MMIK vagy Gyermekek Háza aulája, esetleg iskolák aulája/ rendeznénk néhány alkalommal játszóházat a gyerekeknek. A néhány órás délutáni játszóházban eltöltött időért a szülőktől nem pénzt kérnénk, hanem élelmiszer- és tisztítószer- csomagokat.

Mivel gyermekotthonokról van szó, természetesen a mesekönyvek, játékok, iskolaszerek és édességek gyüjtése se maradhat el, de a RUHA FELAJÁNLÁSOK MOST NEM IDŐSZERÜEK!

Kérek minden egyesületi tagot, hogy akinek a következő időszakban ruhát ajánlanak fel, az az adományozót irányítsa a hajléktalan-ellátóba /Zanati út/, vagy a Máltai Szeretetszolgálathoz.

 

Akinek esetlegesen használt bútort, háztartási felszerelést, lakástextilt, háztartási gépeket ajánlanak fel, kérdezze meg a felajánlótól, hogy van-e módja azt elraktározni tavaszig. Mivel a garázsaink tömve vannak pillanatnyilag adományokkal, amennyiben lehet, most az élelmiszeren és tisztítószeren kívül semmit ne hozzanak.

 

A jövő év során  megpróbálkozunk minél több pályázat beadásával, talán sikerül egy-két helyen sikerrel járnunk.

Mivel még nem vagyunk 2 évesek, nagyon sok pályázatból eleve ki vagyunk zárva, még öregednünk kell!

Azért amit lehet megteszek, mert mint a többi civil szervezet, a mienk se áll erős anyagi lábakon.

 

Nagy álmunk válna valóra, ha sikerülne valahol egy rendes raktárhoz jutnunk, akár más civil szervezettel közösen,az adományok normális tárolására. Egy egyesületi helyiség pedig / ha befogadna minket egy intézet/ már több mint szép gondolat. Ha csak az e-maileket és nyomtatásokat meg tudnánk oldani, nagy segítséget jelentene.

 

Ezúton szeretném még egyszer megköszönni az idei évben nyújtott segítséget minden tiszteletbeli tagunknak és támogatónknak.

 

Szóval úgy érzem, van tennivalónk és van tervünk sok, segítségünk pedig igen kevés.

Ezért kérek minden tagot, amennyiben van rá módja és ideje, vegyen részt tevékenyen az egyesület életében!

 

Üdvözlettel:

 

Keresztes Szilvia

 

 

 

Kedves tagunk!

Egyesületünk mint már jogerősen bejegyzett szociális egyesület, a jövő évben még több hasznos közösségi és szociális feladatban tud részt vállalni. Néhány megvalósítható ötlet:

- Az adomány-gyűjtés immár szinte folyamatosan zajlik. E téren két fontos teendő :

egy száraz, és megfelelően megközelíthető és nagyságú adomány-raktár felkutatása, és a tartós élelmiszer- adományok növelése (mivel bútor, ruha, játék, minden egyéb elég sok van, épp a legfontosabb ami kevés!) -Közhasznú Civil Szervezet vagyunk, erre való tekintettel gyűjthetjük már 2008-ban a személyi jövedelem adó 1%-át. Ennek a közzététele és a környezetének a figyelmét felhívni kérjük minden tagunk segítségét!

-A szombathelyi iskolások számára 2008-ban vers- és mese-író pályázatot írunk ki, a legjobbakat pedig egy szép könyvben kiadjuk, aminek bevétele egyesületünk bank-számlájára kerül.

-Nyomdai támogatónk segítségével megjelentetett kiadványaink minél szélesebb körben való terjesztése.

-Az egyesület minél szélesebb körben való megismertetése az emberekkel és új tagok beszervezése.

- Tavasszal, nyáron és ősszel adomány-gyűjtés és azok szétválogatása, valamint kiosztása.

-Nyáron egy-két heti önkéntes munka Erdélyben.

-Egy jótékony célú bál és árverés megszervezése, ami egy az általunk létrehozott külön alapba kerül, és mindaddig gyűjtünk, amíg egy játszóteret nem tudunk építeni egy erdélyi árvaháznak.

-Ígéretet kaptam egy nagyszerű bábos-csapattól egy szombathelyi fellépésre, melyet az árvaházak kis lakóinak ill.szombathelyi hátrányos helyzetű gyerekeknek rendeznénk.

-Kulturális területen a két testvér-megye: Vas és Hunyad alkotóművészeinek csere-kiállítását szeretnénk megszervezni.Később talán lehetőségünk nyílik Székely-föld és a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek alkotásait is bemutatni Szombathelyen.

Kérek minden tagot, hogy ha van saját kreatív ötlete és kedve bármilyen, az egyesületünk tevékenységébe illő program elindításához, bátran jelentkezzen bármelyik elnökségi tagunknál, hisz semmi jónak nem vagyunk elrontói!

Köszönettel:

Keresztes Szilvia

 

 

 

 

Kedves Tagunk!

Bár Egyesületük hivatalosan csak 2007 őszén lett bejegyezve, aktív működésünk már másfél éves múlttal rendelkezik.

Íme a 2007-es évben elvégzett munkánk mérlege:

- 2007 március: tavaszi adomány-gyűjtés. Egy 24 tonnás kamion vitte ki az összegyűjtött adományokat: bútor, ruha, háztartási felszerelés, játék, könyv, élelmiszer.

Április 3-tól 6-ig látogattuk meg Dévát, Petrozsényt és Szászvárost.

-Májusban rajz-pályázatot írtunk ki a szombathelyi iskolásoknak, melyre sok szép képet kaptunk. Ezekből és a tavaszi utunk során készült képekből a Herényiek Házában kiállítást rendeztünk, ahol a pályázat nyertesei is kihirdetésre kerültek.

- Június 29-én tartottuk meg Alakuló Közgyűlésünket, ezután sajnos hosszúra nyúlt jogi procedúra indult a bírósággal. De minden jó-ha a vége jó: novemberben jogerősen egyesület lettünk.

-Július 11 és 18 között egy szép erdélyi körútra indultunk:pályázatunk fődíjjasai és néhány alapító tagunk társaságában. Ezen út első állomása Déva volt, itt kis nyertesei személyesen Böjte Csaba Testvérnek adták át a szombathelyi gyerekek rajzait, és átadtuk Tóth Csaba festő-művész két szép alkotását is.

Ezután felkerestük Szászvárost, Kovásznát, Tusnádfürdőt, Szovátát és Torockót.

Minden árvaház DVD-lejátszót és mese-filmeket kapott ajándékba, támogatóink jóvoltából Szintén minden ház kapott a szombathelyi főiskolások által rajzolt csendéletekből, ezeket nagy öröm volt aztán télen látni a szovátai ebédlőben. Nem is gondolná az ember, mi minden aprósággal örömet szerezhet!

És nemcsak hasznos tapasztalatokkal, de szép nyaralással is gazdagabbak lettünk!

-Augusztus végén ismét gyűjtésbe kezdtünk, mely egészen decemberig-azaz karácsonyig tartott.

Október 20 és 23 között ismét egy teherautó adomány érkezett Dévára, ezen főként bútorok voltak.

Novemberben a csobánkai anya-otthon is egy teherautó bútort, baba-holmit és háztartási felszerelést kapott.

- Október 28-án a szombathelyi Református Templom gyülekezeti termében, november 04-től két hétig pedig a Szent Erzsébet templom utca-galériájának kirakataiban ismét kiállítottuk Mészáros Zsolt erdélyi fotóit. Sokat segített a nyilvánosság a karácsonyi gyűjtésben is.

-November 17-én rendkívüli közgyűlést tartottunk, a karácsonyi készülődésre való tekintettel. Itt nagy örömmel ismerhettük meg egy kedves új tagunkat, Boros Anikót. Remélem még sok-sok ember követi példáját a már eddig elvégzett munkájáét is!

-December első felében egy 24 tonnás kamion szállította el Gálospetribe az összegyűjtött bútorokat, háztartási felszereléseket és lakás-textileket. Ez a mennyiség elég a ház elindításához, csak hogy körvonalaiban mindenkinek képe lehessen a mennyiségről!

-Decemberben néhány aktív tag segítségével 18 cipős-doboz készült el; egy részük szombathelyi rászorulókhoz lett eljuttatva, más részük Erdélybe került a fa alá.

-December 15-én néhány tagunk részt vett a parajdi só bányában megtartott ünnepségen és segédkezett az ajándékok szétosztásában. A csapat másik fele a közeli Szolokma iskolájának és óvodájának vitt ajándékokat. Délután a több mint 150 vendég fogadásában és kiszolgálásában segédkeztünk Szovátán.

16-án átmentünk Dévára, 17-én felkerestük Petrozsényt és Szászvárost, és 18-án már útban hazafelé betértünk Kisiratosra is, mindenhol ajándékokat és adományokat osztva.

-Hazatérve Erdélyből még itthon is akadt munka bőven!

Játékokat és gyerekruhákat vittünk az ikervári és rumi gyermek-otthonba, baba-holmit a gencsapáti csecsemő-otthonba, szintén baba-holmit és játékokat a kórház csecsemő-és gyermek-osztályának. És az általunk már eddig is támogatott családokról se feledkeztünk meg: ki játékot, ki használt számítógépet, ki élelmiszert kapott a gyűjtés eredményéből.

Remélem hogy a legjobb tudásunk és szándékunk szerint szétosztott adományok ténylegesen is hasznosak lesznek, és bízom benne, hogy akkora örömet okoztak mindenhol, mint amilyen nagy örömmel mi ezeket átadtuk.

Bízom benne, hogy a jövő év is ilyen sikerekkel és szép élményekkel gazdagít majd mindenkit, aki részt vesz a közös munkában!

Mindenkinek Nagyon Boldog Új Évet Kívánok!

Keresztes Szilvia

elnök

"Kézfogás a Gyeremekekért" Egyesület

 

December 14 és 18 között ismét Erdélyben jártunk!

Elindulásunktól kezdve követett minket a hóesés, így végig szép tiszta úton és napsütésben utaztunk, de megérkezésünk után fél órával Szovátán is hullani kezdett a hó.

14-én este egy időben érkeztünk meg Csaba Testvérrel, és ismét olyan szerencsések voltunk, hogy aznap este is, és másnap este is megtisztelte asztaltársaságunkat. Felejthetetlen történeteket és gondolatokat osztott meg velünk!

Mi 15-én lepakoltuk a teherautóról az adományokat, amiket Szovátára vittünk, és elindultunk Szolokmára. Szolokma egy kis magyar falu Szováta és Erdőszentgyörgy között, Makfalvánál kell letérni a fő útról. Mivel szép hó esett, a tél bemutatta nekünk a hegyek között szépségeit, de az út, mely a falu fele vitt, árny-oldalait is: a teherautó nem tudott felkapaszkodni egy emelkedőn,egy föld-rakást kellett szétrúgnunk, kaparnunk, hogy a kerekek alá hordva a földet a teherautó fel tudjon kapaszkodni.

Ennyi viszontagság után értünk be a faluba, ahol a tanító néni már az iskola előtt várt minket. Az iskolának és az óvodának szánt holmi lepakolása után megnézhettük a tantermet is. Bizony a nagy szegénység látszik rajta, de annyi szeretet árad belőle, hogy azt leírni nem lehet.

Mivel alapos késésben voltunk, sajnos a parajdi ünnepségről lemaradtunk. Bár nagyon sajnáltuk, nem álltunk le tétlenül;Szovátán segítettünk a kedves Hegyi Melindáéknak a vendégek fogadásában. A só-bánya-beli ünnepség után ugyanis Ők látták vendégül a vendégeket, kb. 150 embert. Ezek után fáradtan ültünk le mi is vacsorázni, és jó társaságban töltöttük az estét .

Eközben a teherautó az adományokkal már megérkezett Dévára, és lerakodott.

Mi is útra keltünk másnap reggel, és egy rövid Marosvásárhelyen tartott kitérővel estére szerencsésen megérkeztünk Dévára.

Még aznap este meglátogattuk egyik kis családunkat: Antal Hajniéknál voltunk és átadtuk a karácsonyi ajándékaink. Nemcsak nagy örömet szereztünk, de mi is feltöltekezhettünk közöttük.

Másnap megrakodtuk a kis buszt adományokkal és ajándékokkal, így indultunk Petrozsénybe. Sajnos Ács Évával nem sikerült találkoznunk, de a nevelő nénik nagyon nagy szeretettel fogadtak minket.

Miután Déván ismét megpakoltuk a buszt, indultunk Szászvárosba. Itt már nagyobb szerencsével jártunk, Menyhárt Ernő, az intézmény vezetője leült velünk beszélgetni egy kicsit. Sajnos sokat nem maradhattunk, még várt ránk aznap este egy program:

másik kis családunkba, Viman Katiékhoz mentünk fel. Itt a fiúkat süteménnyel és üdítővel vendégeltük meg. Az ajándékok közül egy dobozról tudtak csak:a többit majd karácsonykor!

Nagyon gyorsan eltelt ez a néhány nap, és már indulnunk is kellett haza. De még útba ejtettük Kisiratost, és persze vittünk egy kis ajándékot: ruhákat, mese könyveket, játékokat, élelmiszert. Nemcsak örömet, meglepetést is okoztunk: Karda Robi elfelejtett nekik szólni az érkezésünkről!

Aztán már csak a szomorú út haza,és az érzés közös: menjünk vissza!

Köszönet a támogatóinknak hogy a karácsonyi adományút létrejöhetett!

Köszönet a kintieknek a szíves vendég látásért!

Köszönet a Nyugat Rádió munkatársainak, akik nemcsak elkísértek, de be is álltak az út során nem egyszer segíteni!

Keresztes Szilvia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

4117 Told Dozsa gy ut 57

(Rostás Attiláné, 2009.11.23 15:26)

Kedves Uram-Hölgyem!
>
> Sírva írom ezt a levelet önöknek!
> Én egy hat családos anya vagyok, Hajdu-Bihar megyében élünk egy kis
> községben Toldon.
> Sajnos itt munka lehetőség nincsen.
> Az összes megélhetési jövedelmünk 28000 Ft. van egy súlyosan
> fogyatékos gyermekünk is.
> Otp hitelek rezsi költség stb elviszi a többi pénzt így megélhetésre,
> ruházatra , tűzelöre már nem jut.
> Nem kérnék, de már az emberi büszkeségem is elhagyott.
> Itt a karácsony a szeretett ünnepe és már, hat éve a gyerekeimnek még
> egy fennyö fát sem tudok késziteni .
> Az áramomatt rövidesen kikapcsolják nincs tüzelöm nincs élelmiszer se
> ruházatt.
> A gyerekek ugy esznek ha iskolába vannak.
> Napi egy szelet kenyér jut, ha itthon vannak.
> Sajnos nincs akihez forduljak, kérem önöket segitsenek!
> A címem: Rostás Attiláné Told 4117 Dózsa György út 57.
> Elöre is nagyon köszönöm.
> Bizzom az emberi szeretetben és megértésben
> Rostásné
> Tel:06-30-659-11-54