Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010-es évi beszámoló


2010. évi beszámoló

 

 

A „Kézfogás a gyermekekért” Szociális Egyesület tevékenységéről

 

 

 

 

Január

 

- Prevenciós Ház festése

Újabb rendelőt festettünk január második hétvégéjén. 
Január 15-án adják át a Prevenciós Házat a Nádasdy u. 4. szám alatt Szombathelyen.  A Ház igazgatónője kereste meg Egyesületünket, hogy tegyük barátságosabbá a gyermekek ellátására szolgáló termeket. Szombaton reggel megtöbbszöröztük erőinket és hatalmas mellbedobással álltunk neki dolgozni. Három terem frissen mázolt falai várták azt, hogy vidám figurákkal fessük tele azokat. A hétvégénk munkával, de vidáman telt. Vasárnap a holtpontról Katica elemózsiája mozdította ki a csapatot, amely receptjét alább közzétesszük. 

 

- Orientál Bál, amelynek teljes bevételét Egyesületünknek ajánlották fel

A 2010. január 22-i Orien-Tál Bál teljes bevételét Egyesületünknek ajánlották fel a szervezők. A támogatás mértéke minden képzeletünket és álmunkat felülmúlja: a befolyt 90 000 forintot örömmel vettük át. A felajánlók kérése, hogy az összeget a Vas megyei gyermekotthonok lakóira fordítsuk. A még tavaly elkezdett programsorozatunkat fogjuk folytatni, vagyis kreatív foglalkozásokat szervezünk a kicsiknek. Csütörtökön vagyis január 28-án a rumi otthon 16 gyerkőcével készítünk virágokat, pillangókat és gyöngyöt is fűzünk majd. Tavasszal a többi otthont is meglátogatjuk ajándékokkal és hasonló kreatív programokkal.

 

- Rumi kézműveskedés és ajándékozás

Januárban Rumba látogattunk el először. Decemberben megígértük, hogy mindenképpen elmegyünk hozzájuk és meglepjük őket valamivel. Pillangókat, színes virágokat és álarcot készítettünk együtt. A legnépszerűbb programunk Katica ötlete, a gyöngyfűzés volt. Sok-sok csodaszép nyaklánc és karkötő készült. Vacsora előtt sajnos el kellett jönnünk, de egy kis édességet azért hagytunk ott a gyerkőcöknek.

 

 

Március

 

- Közgyűlés

- 1%-os kampány

 

 

Április

 

- Húsvéti kézműveskedés és ajándékozás Ikerváron, Gencsapátiban és Rumban

A húsvét jegyében kézműveskedtünk a vasi gyermekotthonokban. Ikerváron, Gencsapátiban és Rumban járt kreatív csapatunk. 

 

 

Május

 

- Civil nap a szombathelyi Fő téren, ahol egyesületünk egy standon

 

 

Június

 

- II. Sulizáró Kézfogás Fesztivál a vasi gyermekotthonok lakóinak

A „Kézfogás a gyermekekért” Szociális Egyesület már négy éve segíti a Vas megyei gyermekotthonok lakóit és a nagycsaládosokat. Pénteken is nekik kedveskedtek a II. Sulizáró Kézfogás Fesztivállal, ahol a kulturális programok mellett sütemény, fagyi és üdítő várta a gyerekeket.

 

A fellépők mind egy szóra elfogadták az Egyesület meghívását és igazán különleges programot sikerült összeállítaniuk a szervezőknek. Horváth Meggie, énekesnő Örkény történetekkel készült, Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze egy musical részlettel és egy mesével örvendeztette meg a kicsiket. A General Harmony Singers egy elképesztő műsorral lepte meg a nagyérdeműt, hatalmas taps fogadta minden dalukat. 19 éve alakultak és eredetileg hangszeres zenét dolgoznak át és adnak elő hangszerek nélkül, kizárólag az énekhang segítségével. Devecsery László saját szerzeményeit adta elő megszokott kedves, mesélős stílusában. A West Dance pedig hip-hop táncával mindenkit arra késztetett, hogy dobolja a ritmust. Az este legnagyobb lélegzetvételű műsorszáma, a kőszegi fiatalokból álló Shanti Ska Tones, akik még sohasem játszottak ilyen fiatal közönségnek. A tradícionális jamaicai ska zenére eszeveszetten ropták a kicsik. Első lemezük idén jelenik meg.

 

Az Egyesület vendégül látta a rumi, ikervári, gencsapáti és szombathelyi gyermekotthonok gyermekeit, valamint a Pálos Károly Családsegítő Szolgálattól és az Alpokalja Nagycsaládos Egyesülettől is érkeztek családok. A színpadi programok mellett sütemény és üdítő várta a piciket, de a legnagyobb népszerűségnek a fagyigép örvendett. Fabatkáért cserében (amit a bejáratnál kaptak) kóstolhatták meg a jeges finomságot a gyerekek.

 

A rendezvényt Dr. Feiszt György és felesége valamint a CISZOK vezetője, Szilágyi Leonóra is megtisztelte jelenlétével.

 

A rendezvény biztonságára az önkéntes polgárőrök vigyáztak. A fellépők emlékplakettet kaptak és mind úgy távozott, hogy a következő ilyen jellegű rendezvényre is szívesen jönnek. „A gyerekekért mindent” – hangzott el többször. Az Egyesület szeretné, ha ezt egyre többen így gondolnák és segítenének azoknak, akik család nélkül vagy nehéz körülmények között nőnek fel.

 

 

- Szikszói adományszállítás az árvízkárosultak megsegítésére

Az 1000 éves település most segítségre szorul.
A Vadász patak elöntötte az utcákat és házakat.
Az árvíz rengeteg ember életét tette pokollá.

Összefogásra, gyűjtésre kérjük Önöket és megszólítjuk a vállalatokat is, hogy segítsenek mind a gyűjtésben, mind az összegyűlt adományok eljuttatásában.

 

Amivel segíthetnek: tartós élelmiszer, tisztítószer, takaró – paplan – ágynemű, törölköző

 

 

Mivel sok kisgyermek játékát, könyveit, ruháit is elmosta a víz, gondoljunk rájuk is! Próbáljuk meg a lehetetlent, pótoljuk az eltűnt „kincseiket”.
Várunk mindent, ami örömet szerezhet!

 

Azért választottuk Szikszó városát, mert személyes kapcsolataink révén pontos képet kapunk az igényekről, a rászoruló családokról és közvetlenül nekik nyújtunk segítséget.

Segítsünk a talpraállásban!

Tegyük könnyebbé a gyermekek számára, hogy átvészeljék ezt a megrázkódtatást!

 

 

Augusztus

 

- Kosárlabda palánk átadó Ikerváron Zsebe Ferenccel és Pankár Tiborral

Szerdán délután valóra vált sok ikervári gyermek és a mi álmunk is. Önkormányzati támogatásból meglephettük a kicsiket két kosárpalánkkal és az Intersport jóvoltából labdákkal.

Zsebe Ferenc, a MJUS-Fortress Körmend ügyvezetője, volt válogatott játékos és kétszeres magyar bajnok és Pankár Tibor, a Falco SZOVA-KC Szombathely magyar bajnok bedobója adta át a sporteszközöket. A gyermekek azonnal birtokba vették a palánkokat, a két profi kosaras pedig vidáman játszott a jövő reménységeivel. Fotókkal, könyvekkel és dedikált labdával örvendeztették meg az ikerváriakat.

- Második adományszállítás Szikszóra

- Csapatépítő összejövetel

- Veszprémi kirándulás a rumiakkal

Szombaton fél 1-kor indultunk Szombathelyről a ClaudiBus autóbuszával a rumi gyermekotthon lakóiért. Miután kényelmesen elhelyezkedtünk, Vasvár felé vettük az irányt, ahol Rétesfesztivált rendeztek. A nagylelkű rétessütő asszonyoknak köszönhetően kaptunk ínycsiklandó finomságokat, amelyek percek alatt el is fogytak.

Három óra előtt értünk az Állatkerthez, ahová Lukács Vera jóvoltából ingyen mehettünk be.

Tüzetesen megnéztünk minden állatkát, néha jót nevettünk rajtuk, néha nagy ívben elkerültük (pl.: láma) őket. Megnéztük, hogyan etetik a vidrákat, láttuk, hogyan vesznek össze a majmócák és farkasszemet néztünk a tigrisekkel. Hazafelé megálltunk vacsorázni egy parkban, mindenki kapott szendvicset és némi nasit is. Fáradtan, de jókedvűen értünk haza. 

- Savaria Történelmi Karnevál kézműveskedés és adománygyűjtés

A karnevál kísérőrendezvényeként közismert sportolók, műsorvezetők és művészek tettek látogatást Szultániában, hogy mesével és karneváli hangulatú történetekkel szórakoztassák a BM-udvar látogatóit. A Kézfogás a gyermekekért Szociális Egyesület, a Mira Orient Art és a vaskarika.hu emellett jóslással, hennafestéssel, kézműves foglalkozásokkal és hastáncos produkciókkal színesítette a kicsiknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes programok sorát. Képgalériánkban a mese- és hastáncbirodalom pillanatait villantjuk fel.

A Mira Orient Art orientális tánccsoport, a Vaskarika.hu kulturális weboldal és a „Kézfogás a gyermekekért" Szociális Egyesület programjai három napon keresztül a varázslatos Kelet szívébe, Szultániába repítették a karneválozókat. A táncelőadások és -tanítás mellett hennafestés és jósda várta a felnőtteket, kézműveskedés és Sherezádé meséi a kisebbeket. A tánc mellett állandó programot jelentettek a kézműves foglalkozások: a rajzolás, festés, gyöngyfűzés, pajzs- és legyezőkészítés. Volt mesesarkok is, ahol mesélő és hallgató egyaránt jól szórakozott.

Rónaszéki Linda, grafikus és tanítványai benépesítették az egyik asztalt, és portrékat készítettek a kézműveskedő gyerekekről. Devecser Anikó, a Blikk Szépe először megilletődött a kreatívkodás láttán, de nem volt mit tennie, beült az apróságok közé, és elkészítette élete talán első legyezőjét. Olivér, a No Thanx zenekarból is tiszteletét tette a kis közösségben, és egy elég extrém békát varázsolt a pajzsára.
A Leo Karate-Do SE sportolói lenyűgöztek mindenkit, hisz a szintén non-profit szervezet gyerkőcei hihetetlen profizmussal adták elő formagyakorlataikat.

Borbíró András, színművész egy mesével örvendeztette meg a gyerekeket, amin a felnőttek jót mosolyogtak, hiszen Andris a Gőgös Gúnár Gedeonból választotta ki kedvenc meséjét. Merklin Ferenc, a Szombathelyi Televízió híradójának műsorvezetője rutinosan közönséget is hozott magával, míg Czingráber Orsi, a Nyugat Rádió hírszerkesztője a mesélés után fennmaradó időben fátylat készített kislányával, Annával.

Mindhárom napon Zsani Boszi jövendölt az odalátogatóknak és bizton állíthatjuk, hogy a felnőttek között ő volt a legnépszerűbb. Míg a gyerekek keleti tárgyakat gyártottak nagyüzemben, a nagyok megtudhatták jövőjüket. A hennavarázsló Szilágyi Nórinál is mindig találtunk boldog gyermeket.

A Fekete István Állatvédő Egyesület Dömével és Sütivel sétált el a BM-udvarba, a gyerekek és felnőttek nagy örömére.
Sipos Norbi, a Haladás labdarúgója olyan iramban gyártotta a sárkányokat a gyerekeknek, hogy alig tudott megállni. Azért Zsanit ő sem hagyta ki, de hogy mi derült ki a jövőjéről, azt nem árulta el.

Horváth Meggie az Isis Big Band koncertje után érkezett Szultániába, s megnyerő közvetlenséggel ejtette ámulatba a kicsiket. Dr. Fűzfa Balázs, irodalomtörténész is remekül érezte magát a siserehad közt, a gyerekek szájtátva figyelték meséjét. Megígérte, hogy szívesen az egyesülettel tart a következő gyermekotthon látogatás során.

Farkas Eszter, a Nyugat Rádió hírszerkesztője felkészülten érkezett, hiszen húgának rendszeresen ő olvassa fel az esti mesét. Németh Judit, színművésznő lelkesen beviharzott, elbűvölte a gyerekeket és ő maga is jól szórakozott. Márkus Erzsébet, olimpiai ezüstérmes súlyemelő is eleget tett a felkérésnek - kislányával együtt vetette bele magát a mesék birodalmába, majd ezt követően Zsani székébe, de bővebbet nem árult el a jövendőjéről.

Aki betért a BM-udvarra - legyen az művész, sportoló vagy kreatív gyerek és felnőtt -, mind remekül érezte magát, . Aki nem hiszi, járjon utána...

 

A Karneválon készült videók felkerültek a YouTube-ra

 

 

 

Október

 

- TEGYESZ festés

Ezen a hétvégén a Vas Megyei TErületi GYErmekvédelmi SZakszolgálat és Gyermekotthonban jártunk. Az intézmény ideiglenes hatállyal, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek személyes  gondozásával és gyermekvédelmi szakszolgálat ellátásával foglalkozik. A fehér falakra mesefigurák, színes virágok és zöldellő mező került, ezzel is vidámabbá téve a gyermekek átmeneti otthonát. :-)

 

 

November

 

- Közgyűlés

 

 

December

 

- Karácsonyi csomagok Rumba, Ikervárra és Gencsapátiba

- Angyaltánc a kórház gyerekosztályán

Egyesületünk a Mira Orienttel karöltve ismét ellátogatott a Markusovszky Kórház gyerekosztályára. Csuti Borbála mesélt nekik, a Mira Orient angyaltánccal kápráztatta el a kicsiket, egyesületünk önkéntesei játékokat és szaloncukrot osztottak a beteg gyerekeknek.

- Mikulás napja alkalmából csomagokkal leptük meg a megye gyermekotthonainak lakóit még a hónap elején.

 

 

A 2010-es évben sok programot szerveztünk és mindegyik sikeres volt. A gyerekek és nevelők nagy szeretettel fogadnak minket és a van jónéhány külső segítőnk is. Az anyagi források elégségesek, két önkormányzati és egy NCA pályázatot is nyertünk ebben az évben, amely fedezte kiadásainkat. A sajtókapcsolatok is jól működnek, három cikk is megjelent az Egyesület munkájáról a megyei napilapban.

A tagok aktivitását kell fokozni és rendszeressé tenni. Az Elnökség jól együtt tud működni, szorosabb kapcsolatot kell kialakítani rendes tagjainkkal is.

A fotók és a programok beszámolója megtalálható honlapunkon: www.kezfogas.eoldal.hu